בשבוע שנקרא על מריבות רועי אבימלך ויצחק אבינו בארות- "וַיַּעְתֵּק מִשָּׁם וַיַּחְפֹּר בְּאֵר אַחֶרֶת וְלֹא רָבוּ עָלֶיהָ וַיִּקְרָא שְׁמָהּ רְחֹבוֹת וַיֹּאמֶר כִּי עַתָּה הִרְחִיב יְהוָה לָנוּ וּפָרִינוּ בָאָרֶץ".
והבאר היחידה שלא רבו עליה קראו את שמה "רְחֹבוֹת", ישראל שפירא מוביל אותנו למסע קסום לרחובות שכונת זיכרון משה כדי לספר את סיפורם המרתק של רחובות שרבו עליהם. רבו בגללם. ואף שינו את שמם בגלל מריבות.
רחוב ישעיהו פְּרֵס (1874- 1955) שישיבת בריסק המיתולוגית שוכנת בתוכו. הוא על שם גדול החוקרים בעת החדשה בארץ ישראל אשר הוא עצמו התגורר בו עקב עבודתו בבית הספר למל הסמוך (היום עץ חיים) שאותו ניהל במשך כ-40 שנה.
הרחוב הקטן בו גר, המחבר בין רחוב ישעיהו ורחוב בליליוס, נקרא על שמו עוד בחייו.
בין פעליו הוא יזם והקים גופים וארגונים שונים, בהם הסתדרות המורים ועדת השמות הממשלתית, וגולת הכותרת- החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה.
פרס גם חיבר כמה ספרי-מסע, גאוגרפיה וטופוגרפיה, אך יצירתו הגדולה היא אנציקלופדיה גאוגרפית-היסטורית של ארץ ישראל בארבעה כרכים.
מעבר לכך פרס מוערך גם בספרות התורנית, ולמרות שלא היה דתי ואף ניהל את ביה"ס למל שגדולי ירושלים החרימו את מנהליו, הוא הובא בספר כפתור ופרח העוסק במצות התלויות בארץ בהוצאת בית המדרש לחקלאות והלכה בראשות נאמן ביתו של מרן הגרי"ש אלישיב הגרי"י אפרתי, והמהדירים הביאוהו בתור איש מחקר חשוב בעת החדשה גם בנושא חוק שימור שמות מוסלמי – עברי, חוק שכתבו רבותינו הכוזרי הרמב"ן הכפתור ופרח תבואות הארץ ואדמת קודש.
פטירת הגרי"ז סולובייצ'יק
מרן הגרי"ז סולובייצ'יק מבריסק התגורר אף הוא ברחוב פרס עוד בחייו של של פרס ולאחר פטירתו בשנת 1960 עירית ירושלים חפצה לקרוא רחוב על שמו, דע עקא שכל הרחובות היו תפוסים, ולכן הם מצאו רחוב די אלמוני בשם "יצחק נחום לוי" (מוביל בין דוד ילין לשטיבלך זכרון משה).
יצחק נחום לוי היה פעיל ציוני אשר הקים את אגודת "חברת אחוה" שמטרתה הייתה להיטיב את מצבם החברתי והכלכלי של יהודי ירושלים, וכן הקים את אגודת "בני ישראל" לאחד בין העדות והמגזרים לעדה אחת, וכן את אגודת "קברות התאוה" שלחמה בחיי המותרות.
כל זה לא עמד לו כאשר בשנות ה-70 הגיעו עסקני העיריה ומחקו את שמו, ותחת זאת נתנו את שם הגרי"ז סולובייצ'יק מבריסק זי"ע. (השלט הישן עם שמו של לוי, נמצא עד ימינו מתחת השלט החדש – "סולובייצ'יק") מסתבר שמלכתחילה היו רוצים לשים את שמו של הרב מבריסק ברחוב פרס שהרי שם הוא התגורר, אבל פרס היה אדם חשוב ששינוי שמו היה מעורר זעם רב. מה עוד שעוד בחייו הוא היה קרוי על שמו. ולכן חיפשו רחוב בסמיכות אליו, וכך מצאו את נחום לוי הנ"ל.
מר לוי היה מן הסתם אדם מספיק חשוב שיקראו על שמו רחוב. אבל לא מספיק חשוב שתושבי המקום יאבקו להשאיר את שמו, כפי שראינו במאבקי תושבים במקומות אחרים, כדוגמת מאבק התושבים החילונים בבני ברק בעת שינוי שם רחוב הרצל לרחוב הרב שך, וכן בימינו תושבי הר נוף נאבקים בהחלטת העירייה לשנות את שם השכונה על שם הרב עובדיה יוסף, לאחר שנכשלה בנסיונה לשנות את שם רחוב הקבלן לאור התנגדות משפחתו.
ישראל שפירא הינו מרצה ומדריך טיולים מוסמך, המתמחה בהיסטוריה תורנית של ארץ ישראל
להזמנות ומידע נוסף [email protected]
רוצים לקבל את הפינות לפני כולם?
הצטרפו לקבוצת הווצאפ (סגורה לחפירות), וקבלו כל בוקר מידע תורני היסטורי מרתק!
https://chat.whatsapp.com/Hf6ToR62di36qaJmEJlRtL